Chapels and Bars (2011)

Spellemannsprisnominert album utgitt i 2011. Innspilt i Juke Joint Studio på Notodden.

Rita Engedalen er kronet av norsk presse til Norges Bluesdronning. Hennes fjerde album får tittelen Chapels & Bars. Engedalen har turnert tett i kjølvannet av hennes forrige album The Tree Still Standing. Hun har ytterligere befestet sin stilling som en av Norges aller mest populære artister, og hun har også markert seg internasjonalt gjennom opptredener i Sverige, Tyskland og USA.  Rita høstet overveldende kritikker fra en samlet norsk presse for The Tree Still Standing, og hun fikk også meget rosende omtale for albumet på nettstedet BluesWax ( USA  ), noe som er en stor anerkjennelse innenfor norsk blues miljø.  BluesWax er det viktigste internasjonale nettstedet for bluesmusikk. Chapels & Bars består i hovedsak av nyskrevet originalt materiale og vil etter planen være klart i god tid til Notodden Blues Festival i begynnelsen av august.

Rita Engedalen har utviklet en unik og personlig stil dypt fundamentert i blues og folk-tradisjoner fra Mississippi. Hun fremstår som en fullmoden artist med en personlighet og stemme som ”eier” enhver forsamling. Tekstene hennes er ofte personlige og hverdagsskildrende historier eller små noveller som folk lett kjenner seg igjen i. Materialet på platen vil variere fra det rent akustiske til kraftfulle rockelåter med fullt elektrisk band. Sjangermessig beveger Rita Engedalen seg åpent og fritt i et bluesdynket musikalsk landskap..

Foruten sitt faste band Backbone har Rita Engedalen denne gang med seg flere musikalske gjester som bl.a. Tuva L. Syvertsen (Valkyrien Allstars), Knut Hem (Hem Strengelag, Reidar Larsen) og Margit Bakken (Damer I Blues). To nye samarbeidspartnere for Rita er Norges mest internasjonalt kjente Bluesartist, Bjørn Berge, og den svenske blueskjempen Sven Zetterberg. Begge bidrar til å løfte dette albumet til nye høyder.

Rita Engedalen har denne gang vært tilbake  i Clarksdale, Mississippi, hjembyen til Muddy Waters, John Lee Hooker og Sam Cooke, der hun gikk i studio sammen med det svarte gospelkoret Coahoma Community College Choir. Det ble en sterk opplevelse for Engedalen, og et meget fruktbart samarbeid som resulterte i låten ”Holy Land”. ”Holy Land” ble valgt som første singel fra platen, og den har allerede etter kort tid rukket å markere seg på radio.

Rita Engedalen produserer denne gang albumet selv sammen med bandmedlem og gitarist Morten Omlid. Rita Engedalen & Backbone har holdt det gående i 15 år og består, foruten Engedalen og Omlid, av Jens Haugen på bass og Eskil Aasland på trommer.

Rita Engedalen er nå tilbake på det Notoddenbaserte plateselskapet Bluestown Records.
Bluestown Records ga også ut hennes debutplate Hear My Song og den Spellemannvinnende utgivelsen ”Heaven Ain’t Ready For Me Yet”. Sistnevnte album inneholder også Engedalens største radiosuksess til nå ”Yellow Moon”.

Juke Joint Studio på Notddden har vist seg å være en god kombinasjon for Rita Engedalen. Chapels & Bars vil ta Rita Engedalens karriere til nye høyder, og den vil være klar til Engedalens opptreden på Notodden Blues Festival i begynnelsen av august.