Biografi

Rita Engedalen (f.1971) fra Kongsberg: sanger, gitarist, låtskriver og produsent.

Hun har allerede mange år bak seg som artist og er et velkjent og etterspurt navn i bluesklubber, kirkekonserter og festivaler i inn- og utland.

Både med og uten sangerinnen Margit Bakken har hun i mange år reist rundt med en workshop om ”Damer i Bluesen”, samt en workshop om Janis Joplins liv og musikk. Duoen gav ut albumet "Women in Blues - Broken Soul Blues" 8.mars 2012.

Rita Engedalen har med sine fem plateutgivelser motatt Spellemannspris og nominasjoner i klasse Blues.

Det har blitt mange reiser i USA, sist i februar dette året, og mine opptredener på Sunflower River & Blues Festival i Clarksdale, Mississippi, kanskje vært en av de største inspirasjoner mot neste plate. Det har resultert i nye låter og jeg har fått mye inspirasjon og informasjon til mitt stadig pågående prosjekt ”Damer i Blues”.

- Jeg vil alltid være personlig i min musikk og bruke meg selv og min historie i låtene.
Det er viktig for meg å hedre kvinner i blueshistorien og fortelle vår historie.

 

Plateutgivelser:

2004: Platedebuterte med ”Hear My Song” (Bluestown Records) som fikk en strålende mottakelse i pressen.


2006: Ga ut ”Heaven Ain’t Ready For Me Yet” (Bluestown Records) som fikk svært gode kritikker i pressen, derav sju terningkast 5. Platen resulterte i en Spellemannspris samme år.


Høsten 2006: var låta ”Yellow Moon” fra B-listet i NRK1 i 10 uker. Låta lå også på NRK Norsktoppen flere uker høsten 2006. Plata har også vært ”Månedens Plate” i plateklubben Blues Music Club Notodden i 2006.


2008:  Platen ”The Tree Still Standing” (utgitt på Grammofon), ble nominert til Spellemannspris samme år. Platen høstet gode kritikker i musikkpressen både i Norge og USA ( www.blueswax.com ).

2011: "Chapels and Bars" (Bluestown Records) - svært gode kritikker i norsk presse og Spellemannspris-nominasjon.

2012: "Women in Blues - Broken Soul Blues" (Bluestown Records) - første plateutgivelse fra duoen Damer i Blues.

2014: "My Mother's Blues" (Bluestown Records)

2018: "BEST OF Rita Engedalen" (Bluestown Records)  http://www.ritaengedalen.com/musikken/1533055058


Priser og nominasjoner:

2006 – Spellemannsprisen i kategori Blues

2008 – Nominert til Spellemannspris i kategori Blues

2010 (august) - Mottok hun den prestisjetunge Notodden Bluesfestivals Bluespris for hennes banebrytende jobb som norsk bluesartist og hennes fokus på kvinnelige artister. I begrunnelsen for prisen heter det blant annet: “Årets prisvinner er en musiker og entertainer med en enestående kommunikasjonsevne som skriver tekster med hverdagsskildringer som folk lett kan kjenne seg igjen i.”.

2010 (november) - Ble hun tildelt Rolf Gammlengprisen som gis av Fond For utøvende Kunstnere.

2011 - Rita Engedalen ble tildelt Kongsberg Bys Fortjenestemedalje

2012 - Utnevnt til "Årets Fylkeskunstner i Buskerud"

2012 - Vinner av 2nd European Blues Challenge i Berlin

Musikken

”stilarten er en solid miks av amerikansk blues, gospel, norsk folkemusikk, roots-musikk og hill-country direkte inspirert av musikk fra de amerikanske sørstater.

Låtmaterialet er selvskrevne sanger som hun framfører på en særegen og personlig måte. Hennes tekster er basert på opplevelser fra eget liv. Et særtrekk ved artisten Rita Engedalen, er hennes tilstedeværelse og sterke og følsomme stemme”.

Bakgrunnstoff

  • Rita Engedalen - født i Notodden 1971
  • bodde der de første årene, da faren jobbet på Jernverket
  • tidlig på scenen: opptro som 8-åring (”Taterjenten”)
  • vokste opp med Johnny Cash, skillingsviser, folk, rootsmusikk
  • Flyttet til Kongsberg, men var tilbake i Notodden på jammer og etter hvert på festivalen.
  • Livnærte seg på som musiker fra 18-års alderen. Spilte i en duo i 10 år, på puber og småsteder og lærte mye om musikk og livet både på godt og vondt.
  • Rita traff bassist Jens Haugen fra Akkarhaugen for 19 års siden og startet bandet Backbone sammen med gitarist Morten Omlid. Har spilt med Jens Haugen og Morten Omlid siden.
  • Gjennom samarbeidet med Kristin Berglund og hennes musikkprosjekt ”Bluesens tøffe damer”, traff Rita Engedalen sin musikervenn Margit Bakken. De startet musikkprosjektet ”Damer i Blues” og som stadig er på veien både i Norge og utlandet.